FN:s globala mål
Övik Energis verksamhet tar avstamp i FN:s 17 globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Av dessa 17 har vi valt ut sex specifika mål som vi identifierat som mest relevanta och viktiga för Övik Energi. Nedan beskrivs hur vi övergripande jobbar för att nå målen utifrån ett miljömässigt perspektiv. Läs mer om om målen nedan:
Hållbar energi för alla
Målet innebär att till 2030 säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad.
Att producera, distribuera och sälja energi i form av el, värme, kyla och ånga är Övik Energis kärnverksamhet samt att ansvara för ett lokalt elnät. Detta gör Målet ”Hållbar energi för alla” till vårt mest relevanta och prioriterade mål. Vi använder till största del restprodukter som blir över från traktens skogs- och sågverksindustri, som bark, flis och spån. Varje år investerar vi i driftförbättrande åtgärder.
Hållbara industrier, innovationer och infrastruktur
Målet innebär att till 2030 ska det finnas tillgång till hållbar infrastruktur och att den vetenskapliga forskningen och industrins tekniska kapacitet ska förbättras.
Vår hållbara fjärrvärme värmer stora delar av centrala Örnsköldsvik. Vi främjar innovation i den egna verksamheten och samverkar med andra aktörer i syfte att finna nya lösningar. Vi bidrar till en hållbar infrastruktur genom att vi fortsätter att kontinuerligt investera i våra nät (el- och fibernät) med vädersäkring och åtgärder för att förbättra driften för att näten ska bli bättre och bättre. Vi arbetar med utveckling mot smarta elnät och att förbereda för anslutning av ytterligare förnybar energi.
Hållbara städer och samhällen
Målet innebär att till 2030 ska städer och bosättningar vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
Våra produktionsanläggningar ger upphov till utsläpp i luften, men bidrar samtidigt till minskade utsläpp hos många privat- och företagskunder runtomkring i staden. Vi investerar i elfordon för vår egen verksamhet och jobbar aktivt med att kunna erbjuda våra kunder smarta lösningar och en rad olika energitjänster. Tjänster som gör vardagen enklare och tryggare och som hjälper kunderna att effektivisera sin energianvändning och på så sätt minska sitt klimatavtryck.
Hållbar konsumtion och produktion
Målet innebär att vi till 2030 ska nyttja resurser bättre, minska mängden avfall och minimera negativa konsekvenser av vårt användande av produkter.
Det pågår kontinuerligt ett arbete med att öka resurseffektiviteten i våra produktionsanläggningar. Ett mål är att verkningsgraden på vårt kraftvärmeverk och dess nät ska öka från 89,5 % 2018 till minst 92 % 2024. En del i arbetet är att vi genom vår rökgaskondensering tar reda på värmen i rökgaserna. Vi tittar på hela livscykeln vid större upphandlingar, dvs. att vi utvärderar med hänsyn till driftsfasen och hur produkten kan tas om hand efter dess livslängd. I princip allt av verksamhetens avfall nyttiggörs på något sätt. Våra största restströmmar, “bottenaska” och “flygaska” nyttiggörs som konstruktionsmaterial istället för att läggas på deponi. Spilloljor regenereras och blir till ny olja. Metaller, elektronik, kablar och emballage återvinns och övriga fraktioner går till energiutvinning (förbränning).
Bekämpa klimatförändringarna
Målet innebär att vi till 2030 ska begränsa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
Vi vill ta ansvar när samhället ställer om, både lokalt och globalt. Genom att erbjuda våra kunder 100 procent förnybar el, minskar vår klimat- och miljöpåverkan och vi bidrar till samhället på ett hållbart sätt. Inom företaget jobbar vi med att öka medvetenheten och engagemanget i klimatfrågan hos medarbetarna, ett exempel är den obligatoriska hållbarhetsintroduktionen för alla nyanställda. Under 2021 fortsatte vårt arbete med att avveckla torv som bränsle i vår produktionsanläggning, styrelsen fattade beslut kring en handlingsplan som innebär att ingen torv eldas 2025.
Ekosystem och biologisk mångfald
Målet innebär att vi till 2030 ska skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar och hejda förlusten av biologisk mångfald.
Biologisk mångfald är en stor utmaning för hela vårt samhälle. Utarmning av naturkapital leder till att viktiga ekosystemtjänster såsom ren luft, vattentillgång och råvaror påverkas. Att värna om biologisk mångfald i anslutning till vår verksamhet är därför en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Bland annat genom inköp av biobränslen. Att ursprungliga träråvaran kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk och inte har ett okontrollerat ursprung är av stor vikt för att bidra till ett hållbart skogsbruk och bevara våra landbaserade ekosystem. Av de totala biobränsleinköpen för 2021, härstammar ca 86 % från certifierade råvaror.