Övik Energi
Man och barn pratar vid middagsbordet

Tips för att minska din fjärrvärmeanvändning

Använd inte mer fjärrvärme än du behöver. Det behöver inte vara svårt att minska sin fjärrvärmeanvändning och därmed kostnaderna. Det allra bästa kan vara att ändra några av dina vanor i vardagen - det gör skillnad direkt. Att göra en översyn i villan behöver heller inte vara krångligt. Lite större saker som att tilläggsisolera vinden eller byta fönster kostar förstås, men ger också en rad andra fördelar förutom energibesparing som bättre komfort och minskat buller utifrån.

Här kommer våra tips:

Vanor

Sänk inomhustemperaturen
Visste du att genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad så kan du minska din energianvändning med cirka 5 procent?

Sänk inomhustemperaturen där du inte är
I förråd, garage och rum som inte används går det ofta att ha en lägre temperatur. Dra ner termostaterna på elementen i de utrymmena för att sänka temperaturen. Kom ihåg att hålla dörrar stängda till rum som har en lägre temperatur.

Duscha i stället för att bada - och duscha kortare tid
Duschar du i stället för att bada så krävs mindre varmvatten och därmed mindre energi för att göra varmvatten. Men tänk på att om du duschar länge (över cirka 20 minuter) så kan du göra av med nästan lika mycket varmvatten som om du tog ett bad. Så duscha i stället för att bada och tänk på att duscha effektivt. Och man kan förstås stänga av vattnet medan man tvålar in sig.

Vädra smart
Se till att stänga av termostaterna på elementen när du vädrar. Tänk också på att det är bättre att öppna mycket – korsdrag – och vädra under kort tid än att vädra lite under lång tid. Öppna sedan upp termostaterna efteråt.

Använd golvvärmen i badrummet smart
Har du vattenburen golvvärme i badrummet som värms med fjärrvärme? Ett varmt badrumsgolv kan vara skönt, men om du ställer termostaten på 23 grader och låter dörren stå öppen när resten av huset är inställt på 20 grader, kommer golvvärmen att gå för fullt. Så se till att dörren är stängd och sätt termostaten på samma temperatur som i resten av huset.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna
Det låter kanske självklart, men det sparar både vatten och energi.

När du lagar mat, använd bara köksfläkten när du behöver
Den luft som köksfläkten suger ut ska ersättas med utomhusluft som ska värmas av elementen. Använd bara köksfläkten den tid som du behöver och stäng sedan av den.

Diska i diskmaskin
Genom att diska i diskmaskin och inte för hand så sparar du på varmvatten. Och du, skrapa av matresterna i stället för att skölja bort dem under rinnande, varmt vatten.

Sänk inomhustemperaturen om du reser bort
Ska du åka bort i två dagar eller mer så kan du spara energi och pengar genom att sänka värmen i hemmet under tiden du är borta. Cirka 15 grader kan vara en bra temperatur.

Vilka av vanorna ovan har du redan? Vilka kan du börja med redan idag?

Översyn

Se över tätningslisterna och skippa draget
Se till att ditt hem är tätt. Drag vid fönster och dörrar är dels otrevligt för dig och dels en riktig energitjuv. Kolla alla tätningslister runt fönster och dörrar och byt till nya om de gamla är slitna.

Möblera så att värmen kan sprida sig
Undvik att placera möbler direkt framför element. Det hindrar värmen från att spridas på ett bra sätt och ökar energiförbrukningen.

Se till så att du kan spola snålt
Sedan lång tid tillbaka så finns snålspolande kranar och duschmunstycken. Har du gamla i kök och badrum så kan du spara cirka 40 % av varmvattnet genom att byta ut till snålspolande – och det blir inte sämre komfort. Det finns kranar och duschmunstycken som blandar vattnet med luft så att trycket ökar och du upplever samma känsla som du skulle haft med ett högre vattenflöde. Det finns även kranar med kallstart som ser till att du inte börjar spola med varmare vatten än du behöver – på så sätt slösar du inte på energi i onödan.

Här kommer vi att publicera fler energispartips inom kort.

Källor: Energimyndigheten och Vattenfall.

Vill du minska din energianvändning?

Vi har samlat en rad tips för hur du kan minska din energianvändning för att vara snäll mot både klimatet och plånboken.

Se alla tips!