Övik Energi
Äldre kvinna byter ljuskälla till LED

Energispartips

För att vara snäll med både klimatet och plånboken finns det en rad smarta saker du kan tänka på för att minska din energianvändning. Se våra tips här.

Tips för att minska din energianvändning

Genom att minska din energianvändning bidrar du till att avlasta energisystemet – och sänker alla sin förbrukning så får det även effekt på elpriset.

Det finns mycket mer än du tror som går att göra utan att det kräver särskilt stora uppoffringar eller extra investeringar. Större förändringar kan vara investering i tilläggsisolering, byte till energieffektiva fönster eller att byta uppvärmning till fjärrvärme för att minska elanvändningen för din bostad.

Här kommer våra bästa tips:

  • Sänk värmen där du inte är
    Visste du att genom att sänka inomhustemperaturen bara EN grad så minskar du din energianvändning med 5 procent? 20 grader är en bra bastemperatur, men i förråd, garage och rum som inte används kan man sänka temperaturen. Kom också ihåg att hålla dörrarna stängda till rummen med lägre temperatur.
  • Vädra smart
    Se till att stänga av termostaterna på elementen när du vädrar. Tänk också på att det är bättre att öppna mycket och vädra under kort tid än att vädra lite under lång tid.
  • Skippa draget
    Visste du att du kan spara pengar genom att se till att ditt hem håller tätt? Drag vid fönster och dörrar är otrevligt för dig och en riktig energitjuv. Kolla alla tätningslister runt fönster och dörrar och byt ut dem som inte är spänstiga.
  • Duscha effektivt
    Det mest självklara sättet att minska energi- och vattenförbrukningen är naturligtvis att korta ned tiden du duschar, eller att stänga av vattnet medan du tvålar in dig – men det finns fler saker du kan tänka på. Om en fem minuter lång dusch förbrukar 12 liter per minut så innebär det 700 kWh/år om du värmer ditt varmvatten med el. Om ni då är exempelvis fyra personer i hushållet så drar det alltså det fyrdubbla. Ett smart energispartips är att byta till ett duschmunstycke som istället drar bara 9 liter per minut – då har du enkelt sparat 25 procent el utan att det påverkar komforten.
  • Tvätta med gott samvete
    Många fyller bara tvättmaskinen till en tredjedel. Fyll upp maskinen så minskar du energi-, vatten- och tvättmedelsanvändningen med två tredjedelar. Tänk också på att inte välja högre temperatur än nödvändigt och att använda eco-programmet.
  • Hängtorka kläderna
    Moderna torktumlare kan vara mer än dubbelt så effektiva som äldre modeller. Allra bäst är att hängtorka, i första hand utomhus för den som har möjlighet. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen, så att skippa den kan minska din energianvändning med 400 kWh per år.
  • Använd diskmaskinen
    Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Undvik att spola av disken före och se till att välja eco-programmet.
  • Kolla kyl och frys
    Ställ in rätt temperatur på kyl och frys för en låg energianvändning – det vill säga +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Frosta av med jämna mellanrum och dammsug baksidan 1–2 gånger per år så kan du spara 100 kWh årligen.
  • Minska användningen av köksfläkten
    Den luft köksfläkten suger ut ska ersättas med kall utomhusluft som ska värmas av elementen. Använd bara köksfläkten när den behövs så kan du spara flera kWh.
  • Använd golvvärmen smart
    Elvärmt badrumsgolv kan vara skönt. Men om man ställer termostaten på 23 grader och låter dörren stå öppen när resten av huset är inställt på 20 grader, kommer golvvärmen att gå för fullt hela tiden. Så se till att dörren är stängd och sätt termostaten på samma gradantal som inomhusvärmen. Stäng också av golvvärmen under sommarhalvåret. Här finns 1000 kWh att spara.
  • Låt värmen sprida sig
    För att värmen ska spridas på ett bra sätt från elementen ska man inte placera soffan eller andra möbler direkt framför. Rätt möblering kan minska uppvärmningsbehovet med flera kWh per år.
  • Tänk på belysningen
    Precis som att sänka temperaturen i rum du inte är i, är det också en bra idé att släcka lamporna när du lämnar ett rum. En annan energismart vana är att byta till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
    Skippa standby och dra ut laddare
    Se till att stänga av tv, dator och andra apparater helt istället för att använda standby-läge. Dra även ut laddare när de inte används – det är dessutom viktigt ur en brandsynpunkt.

Hinktricket

För att veta om din dusch förbrukar onödigt mycket vatten kan du testa hur lång tid det tar att fylla en 10 liters hink. Går det på mindre än en minut är duschmunstycket inte tillräckligt snålspolande.

En rolig utmaning!

Har du tonåringar/någon familjemedlem hemma som gärna ockuperar duschen i timmar varje vecka? Gör det till en tävling med tidtagning vem i familjen som kan duscha snabbast och utse efter ett antal gånger en vinnare som får ett litet pris.

Källor: Energimyndigheten och Vattenfall.

Vill du minska din fjärrvärmeanvändning?

Vi har samlat våra bästa tips för hur du kan minska din fjärrvärmeanvändning för att vara snäll mot plånboken.

Se alla tips!